Om een auto goed contact te laten krijgen met het wegdek zijn er goede autobanden nodig. Autobanden heb je in verschillende soorten en maten.

Verschillende soorten banden

Autobanden bestaan niet in allerlei maten maar ook in allerlei soorten. Zo heb je een All season band, een zomerband en een winterband. Bij het aanschaffen van een autoband moet je dus een keuze maken voor welk weertype de band bedoeld is. De banden hebben ieder hun eigen voor- en nadelen.

Invloed weertypen op banden

De verschillende weertypen in de zomer en de winter stellen verschillende eisen aan banden. De remweg is aanzienlijk korter bij winterbanden, dat komt de veiligheid van u en uw medeweggebruikers ten goede. Winterbanden zijn speciaal ontwikkeld om bij koude temperaturen soepel te blijven, grip te houden en winterse neerslag te trotseren. Onder de 7 graden presteren winterbanden beter dan zomerbanden. Wanneer u ’s ochtends met de auto naar uw werk rijdt, is de temperatuur nu vaak al onder de 7 graden. Reden genoeg om nu alvast uw banden te wisselen!

Op banden staan verschillende cijfers, welke de bandenmaat inhouden. De bandenmaat is zeer belangrijk. Wanneer oude banden vervangen dienen te worden is het belangrijk de juiste vervanging aan te schaffen. Als de nummers op de zijkant van de band overeenkomen kan de band zonder problemen op de huidige velg gelegd worden. In sommige gevallen mag de bandenmaat ook afwijken.